Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?
Normal bir omurgaya arkadan bakıldığında düz bir şekilde sıralanırken skolyoz’da omurgada yana doğru eğrilik görülmektedir.
Skolyozun bir çok türü olmakla birlikte en çok idiyopatik (sebebi bilinmeyen) Skolyoz görülmektedir. Bunun dışında Konjenital (doğuştan) ve nöromuskuler (kas ve sinir hastalıklarına bağlı) skolyoz diğer sık görülen türlerdir.
Skolyoz Korsesi
Skolyozda sadece korse ve ameliyat tedavilerinin bilimsel olarak başarılı olduğu ispat edilmiştir. Egzersiz, yoga, pilates gibi destek tedavilerle ilgili bir kanıt yoktur. Korse tedavisi ile en iyi sonuçlar erken tanı alan ve tedaviye başlanan ayrıca yavaş ilerleyen eğriliklerde elde edilir. Korse tedavisinin yüksek açılı eğrilikleri durdurması çok beklenmez. Sırt bölgesindeki omurgada korse tedavisi tek eğriliklerde çift eğriliklere oranla daha iyi sonuç verir. Korselerin çoğu pamuklu bir tişört üzerinden takılır ve üzerine elbise giyilebilir. Korse takıldığında fiziksel aktiviteler büyük ölçüde kısıtlanır.
Dinamik Skolyoz Korsesi Nedir?
SpineCor, dinamik ve esnek bir korsedir, yani sert bir korse değildir. Bu önemli özelliği nedeniyle birçok avantajı bulunmaktadır. Günlük yaşamdaki normal aktivitelere devam ederken vücut hareketini korur ve büyümenin gelişimine yardımcı olur. Kıyafetlerin altına rahatlıkla giyilebilir ve hastanın dış görüntüsünde herhangi bir değişikliğe sebep olmaz. Bu sayede hastanın tedaviyi kabullenme oranını artırır. Ayrıca duruş bozukluğu problemlerini gidermede yardımcı olur.
Her skolyoz hastası ameliyat olmalı mıdır?
Skolyoz ameliyat sınırı 50 derece ve üstüdür. Yalnız bazı durumlarda 50 derecenin altında da müdahale edilmesi gerekebilir.
Skolyoz Ameliyatı Süreci
Skolyozun çeşitleri olduğu gibi ameliyatının da birçok çeşidi bulunmaktadır. Yapılacak ameliyat skolyozun tipi, hastanın yaşı ve eğriliğin derecesine göre farklılık göstermektedir. Ayrıntılı muayene ve gerekli tetkiklerden sonra ameliyata karar verilen hastanın omurgası düzeltilerek birbirine tutturulur ve kaynatılır. Kimi zaman üstteki eğriliği dengelemek için altta başka bir eğrilik oluşur. Erken dönemde henüz esnekliğini kaybetmeden yapılacak ameliyatlarda özel bir teknik kullanılarak üstteki eğrilik düzeltilir ve alttaki eğrilik de buna bağlı olarak düzelir. Dolayısıyla alttaki kısımlar dondurulmaz. Bu sayede omurganın bu kısmı serbest bırakılarak daha fazla hareketli bir omurga elde edilmektedir. Omurga büyümesi tamamlanmamış hastalarda dondurma işlemi yerine büyüyen çubuklar kullanılmaktadır. 6 aylık aralıklarla ameliyathane koşullarında omurga büyümesi tamamlanıncaya kadar uzatma işlemi yapılmaktadır.
Son zamanlarda dünyadaki gelişmelerle eş zamanlı olarak ülkemizde de omurga büyümesi devam eden hastalara manyetik yani dışarıdan uzaktan kumanda ile büyüyen çubuklar başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Bu teknik sayesinde çocuklar 6 ayda bir narkoz almaktan kurtulmakta ve ailesiyle birlikte ameliyat stresinden uzaklaşmaktalar. Bu özel çubuk kullanılan hastalar ameliyatsız poliklinik şartlarında muayene masasında ortalama 3 aylık periyotlarda uzatma işlemi uygulanmaktadır. Hasta ve ailesi için oldukça önemli olan bu teknik omurga merkezimiz tarafından oldukça sık kullanılmaktadır.
Eğriliğin çok fazla olduğu bazı hastalarda ek olarak gövdenin ön kısmından ek bir cerrahi girişim de gerekebilir.
Skolyoz Ameliyatı Sonrası Nasıl olur ?
Hastalar ameliyat sonrasında genellikle 3-5 gün içinde hastaneden taburcu edilirler. Okula gidebilme gibi günlük rutin aktivitelerine oldukça kısa zamanda geri dönerler.
Korse tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Skolyoz korse tedavisi sayfasını tıklayınız.