Omuz çıkığı tanısı nasıl koyulur?
Tanıda hastadan alınan ayrıntılı hikayeden, fizik muayeneden ve radyolojik yöntemlerden yararlanılır.
Doktorunuz size ik yaralanmanın nasıl bir travma ile meydana geldiğini, kaç kere olduğunu, hangi hareketlerle çıkık olan omuzun yerine konulduğunu, ağrının şekli ve şiddetinin, eşlik eden bir hastalık olup olmadığını soracaktır.
Ayrıca, kemik yapıdaki meydana gelen değişiklikleri görmek amacıyla röntgen görüntülerinden faydalanacaktır. MR görüntüleme ile altta yatan patolojinin net olarak ortaya konması sağlanır.
Omuz çıkığında nasıl bir tedavi uygulanmalıdır?
İlk defa omuz çıkığıyla karşılaşıldığında manipülasyonla çıkık olan omuz eklemi yerine konulur. Fakat tekrarlayan omuz çıkıklarında cerrahi tedavi yöntemine başvurulur. Günümüzde artroskopik yöntemler uygulanarak açık ameliyata gerek kalmadan, omuz çıkığı sonrası meydana gelen ve omuz ekleminin sağlamlığında rol oynayan yapıların ve yırtıkların tamiri yapılabilmektedir. Yırtıkların tekrar kemiğe tutturulmasını sağlamak için eklem veya kemik kenarlarına yerleştirilen ve kendiliğinden eriyebilme özelliğine sahip olan materyallerden yapılan ve ucunda ipler olan çapalardan faydalanılmaktadır. Bağ gevşekliğine bağlı omuz instabilitesi varlığında ise yine artroskopik yöntemler kullanılarak eklem içinden girilip kapsülü çepeçevre saracak şekilde büzüştürme dikişleri yerleştirilerek kapsül sıkı ve sağlam hale getirilir.
Artroskopik cerrahinin açık cerrahiye göre avantajları nelerdir?
Küçük kesiler kullanılarak enfeksiyon riski en aza indirilir ve hastanede kalma süresi kısaltılır. Hastanın daha kısa sürede gündelik hayatına dönmesi sağlanır. Ayrıca, artroskopik yöntemlerle eklem içi daha geniş bir şekilde değerlendirilerek açık cerrahi esnasında görülmesi mümkün olmayan lezyonlar ın görülmesi sağlanabilir.