Omuz çıkığı, kolun omuz eklemi içerisindeki top- soket tarzı yerinden çıkması sonucu meydana gelir. Omuz eklemi vücuttaki en hareketli eklemdir. Bu nedenle çıkık oluşmasına yatkındır.
Omuz çıkığından şüphelenildiğinde ne yapılmalıdır?
Eklem hareket ettirilmeye zorlanmamalıdır. Herhangi bir yöne zorlanmadan uygun pozisyonda bir askıyla sabitlenmeli; şişliğin gerilemesi ve ağrının azalılması amacıyla çıkığın olduğu bölgeye buz uygulanmalıdır.
Bankart lezyonu nedir?
Tekrarlayan omuz çıkıkları Bankart lezyonu olarak adlandırılmaktadır. Kapsül ve labrum denilen omuz eklemi yuvası kenarında yer alan ve omuz stabilitesinde rol oynayan yapılarda yırtık meydana gelmesiyle oluşur.
Bankart lezyonu nasıl meydana gelir?
Bankart lezyonu, ağır yük altında çalışma, sportif yaralanma, düşme benzeri travmalara bağlı meydana gelebileceği gibi; omuz çevresindeki bağların yapısal olarak esnekliği nedeniyle de basit zorlanmalarla bile meydana gelebilir. Genellikle ilk omuz çıkığı şiddetli bir travma ile meydana gelir, sonrasında ise çok basit hareketlerde bile omuz çıkığı görülebilir.
Omuz çıkığının tekrarlama olasılığı ne kadardır?
İlk omuz çıkığı sonrası tedavi uygulanmamış hastalarda ikinci ve daha sonraki çıkıklar çok kolay meydana gelmektedir. Özellikle ilk çıkık 20 yaş altında olmuşsa % 85’ in üzerinde yeniden çıkık olma olasılığı bulunur. 40 yaş sonrası ilk omuz çıkığı geçiren hastalarda tekrarlayıcı çıkık oranı %20’ lere inmektedir.