Kalça Kireçlenmesi Nedir?

Kalça Kireçlenmesi Nedir?

Osteoartrit, eklemlerde kıkırdak yıkımına (eklem harabiyeti) bağlı olarak meydana gelen, eklemde ağrıya ve tutukluğa neden olan bir hastalıktır. Bir çok artrit tipi olmasına rağmen en sıkgörülen tipi osteoartrittir. Diz ekleminde de sıktır.

Sonuç olarak eklemde ortaya çıkan şişlik ve ağrı hastayı rahatsız eder. Osteoartrit; yaşlanmaya bağlı ortaya çıktığı için dejeneratif eklem hastalığı (yıpranmaya bağlı kireçlenme) olarak da adlandırılır. En çok 50 yaş üzerinde ortaya çıkar.

OSTEOARTRiT NASIL OLUŞUR?

Osteoartrit, eklem kıkırdağında oluşan hasar sonrasında başlar.Kıkırdak, eklem yüzeylerini kaplayan kaygan, yarı sert, lastik kıvamında bir yapıdır. Su ve proteinden oluşur. Asıl görevi eklemdeki yükleri emerek azaltıp kemik dokuya iletmek ve eklem yüzeyleri arasındaki sürtünmeyi azaltmaktır. Lastiksi kıvamı yük altında esnemesine, yük kalkınca da düzelmesine izin verir. Kıkırdak içindeki su miktarı bu davranışı sağlayan en önemli unsurdur. Kıkırdak hasarı sonrasında ağrı, şişlik ve eklemde şekil bozukluğu ortaya çıkar. Kıkırdak çok az bir iyileşme kabiliyetine sahip olup, hasarlandıktan sonar yeni kıkırdak oluşmaz.

OSTEOARTRİT NE KADAR ZAMANDA OLUŞUR?

Osteoartritte değişiklikler genelde uzun yıllar içinde gelişir.İki tip osteoartrit mevcuttur:
Primer: Daha çok parmakları, omurgayı, kalçaları ve dizleri tutar.
İkincil: Genelde kıkırdak yapısına zarar veren hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkar.

KALÇA (KİREÇLENMESİ) OSTEOARTRİTİNE NE SEBEP OLUR?

Kalça kireçlenmesinin sebepleri bilinmemektedir.Eklem hasarı, yaş, şişmanlık sebepler arasındadır. Kalça ekleminin normal oluşmadığı (kalça çıkığı), kıkırdakta kalıtsal bozuklukların olduğu kişilerde ya da ağır iş-spor gibi ekleme aşırı yük binmesine bağlı olarak da oluşabilir. Ayrıca bir risk faktörü olmasa bile kalça osteoartriti gelişebilir.

KİREÇLENME KALÇA EKLEMİNİ NASIL ETKİLER?

Bazı hastalar yürümekte zorlanabilirler.Hasta künt, hafif bir ağrı ya da aşırı keskin bir ağrı tanımlayabilir.Ağrı kasıkta, uylukta, kalçalarda, bazen dizde bile olabilir.Kalça eklem hareketleri genelde kısıtlanmıştır.