Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz Kireçlenmesi Nedir?

Diz kireçlenmesi, diz eklemindeki kıkırdağın yapısının bozulması ve buna bağlı olarak eklemin fonksiyonlarındaki azalma anlamına gelmektedir. Zaman içerisinde eklem hareketleri kısıtlanır, bacaklarda şekil bozukluğu ve eğilme başlar.

Diz kireçlenmesi kimlerde görülür?

Diz kireçlenmesi, özellikle 45 yaş üzerinde görülse de, genç yaş grubunda da görülebilir. Kadınlarda, erkeklerden daha sık görülmektedir.

Diz kireçlenmesine yol açan nedenler nelerdir?

Yaş: Yaş ilerledikçe, kıkırdak yapının iyileşme kabiliyeti azalmaktadır. Her insan, ilerleyen yaşlarda, şikâyetleri olmasa bile kireçlenmenin değişik evreleriyle karşılaşacaklardır.

Şişmanlık: Kilo fazlalığında, özellikle dizlere binen yük ve basınç artar. Alınan her kilo, diz eklemine 3-4 kilo daha fazla ağırlık yüklenmesi demektir.

Kalıtsal sebepler: Diz ekleminde kireçlenmeye neden olabilecek genetik değişikler olabilir. Ayrıca kalıtsal anormalliklere bağlı diz eklemindeki kemiklerde meydana gelen şekil bozukluğu da kireçlenmeye neden olabilir.

Cinsiyet: Kadınlarda, özellikle 55 yaş sonrasında daha sık görülür.

Tekrarlayan ve zorlayıcı hareketler: Çoğunlukla mesleki durumlara bağlı olarak gelişir. Eğilmeyi, diz üzerine çökmeyi ve ağır yük kaldırmayı gerektirecek mesleklerle uğraşanlarda, diz ekleminde aşırı yüklenmeye bağlı olarak diz kireçlenmesi görülebilir.

Fiziksel aktivite: Futbol, tenis oynayan veya uzun mesafeli koşu yapan sporcular, diz kireçlenmesi açısından risk altındadırlar.

Hastalıklara ikincil durumlar: Romatoid artrit hastalarında, sıklıkla diz kireçlenmesi görülür.