Artroskopik Omuz Cerrahisi

Artroskopik Omuz Cerrahisi

Omuz eklemi, kalça ve dizden sonra vücudun ek büyük eklemi olmasının yanısıra en fazla hareket açıklığına sahip eklemidir. Vücudumuzun ağırlığını taşımamasına rağmen en çok işlev gören eklemi olan omuz eklemi, hareket genişliği en fazla eklem olması, çevresinin güçlü kas yapıları ile desteklenmesine rağmen yaralanmalara açık haldedir.

Futbol, basketbol, voleybol, hentbol, jimnastik ve dağcılık veya disk atma, cirit fırlatma, okçuluk, gülle atma gibi omuzun hızlı ve korunmasız şekilde kullanıldığı sporlarla uğraşan insanlarda, omuz bölgesi ardı ardına yapılan yüklenmelere cevap vermek zorunda kalır. Ayrıca ellerini aktif olarak kullanan, özellikle omuz üstü ya da asılı olarak çalışmak zorunda kalan meslek gruplarında omuz sorunlarına daha çok rastlanır.

Tanısal amaçla, tekrarlayan omuz çıkıklarında, omuz içi tendonların yırtıklarında, omuzun sıkışma sendromunda, omuz eklemi eklem kireçlenmelerinde, omuzu çevreleyen kasların yırtıklarında, eklem yüzeyi kıkırdak zedelenmelerinde, eklem içi serbest cisimlerin çıkarılmasında, romatizmal hastalıklarda kalınlaşmış olan eklemi döşeyen zarın çıkarılmasında, donmuş omuz tedavisinde omuz artroskopisi uygulanabilir.

Omuz artroskopisi günümüzde açık cerrahiye göre mutlak altın standart bir tedavi yöntemi halini almıştır. Omuz çıkığına artroskopik tedavi uygulanması ile kişi kısa zamanda günlük hayata döner ve  yaklaşık 6 hafta sonrasında  spor hayatına  dönebilir.

Omuz artroskopisinin avantajlarını şöyle özetlemek mümkündür: Açılan küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrasında iyileşme süresi açık yöntemlere göre daha kısa sürmektedir. Ekleme uzun bir kesi ile girilmediği için enfeksiyon gelişme riski daha düşüktür. Küçük deliklerden yapılan bir cerrahi işlem olmasından dolayı hastanın ameliyat sonrası hissettiği ağrı daha az olur. Normal hayata ve spora dönüşü hızlandıran bir yöntemdir.